Ghidul dvs. privind  programul de exercitii de reabilitare a bratului dupa operatia de san

 

s

 

I.                   Prima parte a programului are in vedere reabilitarea bratului.

 

II.               A doua parte are in vedere eliberarea de stress; pot fi utilzate oricand deoarece nu va fi implicat subratul, poate fi practicat chiar si dupa reabilitarea completa.

 

 

I.                  EXERCITII DE RECUPERARE

 

                Scopul pentru care a fost creat acest program este acela ca dupa o experienta grea, cum este operatia de extirpare a sanului, totul trebuie reconstruit. In primul rand, trebuie vindecata boala, lasandu-va pe mana doctorilor si asistentilor, avand incredere ca va vor vindeca.

                Urmatorul pas il constituie recuperarea fizica, deoarece bratul a fost afectat; aceasta gimnastica recuperatorie te va face sa nu mai fii o victima a acestei boli si deci, sa fii o supravietuitoare. Daca ai trecut de boala, trebuie sa treci definitiv. Cu asta se ocupa acest program, inspirat de programul primit de la fizioterapeut. Se doreste ca aceste exercitii sa  fie cat mai clare pentru dvs.

               

                Dupa operatie, poate exista o durere  in brat (locul unde s-a efectuat taietura), este ceva normal, iar muschii prinsi dor ingrozitor. Este o problema rezolvabila,

 daca se efectueaza cu regularitate exercitii fizice de recuperare.

 

Aceste exercitii se executa astfel:

 

1.     In pozitie verticala, departati-va usor picioarele. Cu coatele indoite, incordati pumnii, apoi deschideti palmele. Astfel,  sangele va fi pompat in brate. Cu cat mai mult sange este pompat, cu atat celulele se regenereaza mai repede. Nu trebuie procedat nici prea repede, dar nici prea incet. Fizioterapeutul recomanda inceperea acestui exercitiu dupa 3 – 5 zile de la operatie. Este bine sa consultati parerea medicului dvs. in aceasta privinta.

 

2. Din aceeasi pozitie, tineti mainile intinse, usor in fata, si rotiti mana incet. Nu va ingrijorati daca simtiti vreo durere. Faceti acest exercitiu de 3 – 5 ori pe zi (se pot face si de 10 ori), stabilind un  ritm al dvs. Va poate lua  2 saptamani, 6 saptamani o luna, 6 luni,. Sunt cazuri in care cu aceste exercitii, refacerea a fost dupa o saptamana.

 

 

3.  Acum rotiti bratele punand si umerii in miscare, pentru a pompa sangele. Ridicati bratul atat cat va este comod. Acest exercitiu n-ar trebui sa fie dureros. Va laganati bratele usor; este un exercitiu foarte eficient care dubleaza viteza de recuperare. Important este sa mergeti in ritmul dvs. dar sa nu renuntati la acest exercitiu.

 

 

 

4. Acum vom incepe exercitiul mai greu: Catararea peretelui sau „Scara pisicii”.       

    Acest exercitiu este extrem de important. Cu fata la perete, cu cate un deget, pe rand, urcati palma pe perete incat sa ajungeti cu bratul cat mai sus. Fizioterapeutul recomanda sa marcati zilnic nivelul maxim la care puteti urca mana pe perete, pentru ca apoi sa constatati evolutia.

    Relaxati, repetati miscarea, urcand mana pe perete, incet. Zilnic, marcati nivelul si observati cum creste si veti fi surprinse. La final, cand ridicati mana sus de tot, va apropiati si de perete, pana cand mana este intinsa perfect.

     Repetati exercitiul stand lateral fata de perete.

     Nu va temeti de durere, este foarte fireasca si trebuie suportata.

     Trei minute si jumatate sunt suficiente pentru o singura catarare.

 

 

 

5. Urmatorul exercitiu este pentru ceafa. Cu mainile prinse si duse deasupra capului, trageti cu un brat in lateral. Usor, trageti bratul in jos. Sprijiniti-va apoi de un perete si folositi-va de el pentru a ajuta muschiul bratului sa se intinda. Apoi, trageti din nou de brat in jos , pe lateral. Ar trebui sa simtiti muschii spatelui. O durere foarte mare se va simti la primele exercitii, dar aceasta va disparea pe parcurs.

 

 

 

6. Acest exercitiu consta in indoirea mainii la spate, ca atunci cand descheiem sutienul. Este foarte dureros la inceput, pentru ca umarul si bratul sufera de ceea ce se cheama „umar inghetat” si se simte ca si cum acolo ar fi un bloc de ciment. In aceasta pozitie, lasati-va pe perete. Ignorati durerea si apasati cat mai tare bratul. Cu fiecare repetare, duceti bratul cat mai in lateral si mai sus.

 

 

7. Ridicati bratele intinse in fata. Bratul afectat se va simti ca si cum ar fi facut din ciment. Apoi, fluturati bratele in lateral. Este dificil, dar cu siguranta in cateva zile sau saptamani veti simti clar diferenta.

 

 

8. Inapoi cu cotul sus si mana la ceafa, va lasati pe perete, trageti cu cealalta mana mana de pe ceafa si apasati spatele pe perete. Cu palma mai jos, repetam miscarea. Inspirati, expirati. Ramaneti asa un pic, apoi relaxati; scuturati bratul.

 Din nou, cu piciorele departate, ridicati bratele intinse in fata, apoi aduceti-le  

 intinse pe lateral. Ramaneti asa si inspirati; relaxati. Repetati. Inspirati, relaxati si  

 expirati.

      

 

 II. ELIBERARE DE STRES

 

               Aceste exercitii sunt usoare, bune pentru momentele de stress sau in care pur si simplu doriti sa va relaxati.

          

             1. Eliberati-va de tensiune, ascultati muzica, leganati bratele pe langa corp, incordand usor pumnii in fata cu coatele indoite. Incordati abdomenul si fesele, indoind genunchii.

              Expirati usor si relaxat.

              Usor aplecata in fata, cat mai relaxata, cu capul in jos, balansati-va trunchiul.

              Usor, vertebra cu vertebra, va ridicati, inspirand apoi arcuind coloana.

          

            2. Din nou, aduceti pumnii catre piept, cu coatele lipite. Faceti aceeasi miscare, cu coatele intinse lateral. Eliberati toata tensiunea din brate, expirati si lasati-le in jos.

      

            3. Rotiti usor bratele in jurul corpului, ca si cand ati strange un balon mare la piept.

   

           4. Apoi, rotiti bratele usor in jos, lasandu-le sa cada greu (faceti o miscare asemanatoare cu cele in care  asterneti o patura pe pat).

 

          5. Ridicati vertebra cu vertebra. Inspirati. Imaginati-va din nou ca strangeti un balon mare la piept.

 

          6. Repetati pct. 4.

 

          7. Rotiti usor bratele in jurul coloanei. Rotiti apoi mai amplu, ca si cum ati pluti.

 

          8. Acum imagimati-va ca trageti cu arcul. Trageti usor si eliberati. Nu  puneti tensiunea in maini sau umeri.

 

           9. Usor, cu capul si mainile jos, va ridicati pe lateral. Cand va ridicati, inspirati, ca si cum ati pluti. Va simtiti mai bine, deoarece sangele pus in miscare aduce energie, oxigen si deci o refacere mai rapida.

 

          10. Dupa ce va aplecati cu capul lasat greoi si mainile intinse cat mai jos, mergand cu palmele lipite de-a lungul picioarelor , va ridicati.

 

           11. Ridicati un brat, apoi lasati-l in jos. Repetati cu celalalt.

 

           12. Ridicarea mainii deasupra capului activeaza circulatia sanguina la nivelul bratului si trebuie urmat toata viata, asa cum ne spalam pe dinti, rotirea bratului trebuie sa devina astfel un obicei.

 

 

 

 

 Sursa: Classical Stretch – The esmonde Tehnique – Miranda Esmonde- White”