Legea nr.46/21.01.2003
Legea drepturilor pacientului

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICATA ĪN: MONITORUL OFICIAL NR. 51 din 29 ianuarie 2003

Parlamentul Romāniei adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispozitii generale

ART. 1
Īn sensul prezentei legi:
a) prin pacient se īntelege persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate;
b) prin discriminare se īntelege distinctia care se face īntre persoane aflate īn situatii similare pe baza rasei, sexului, vārstei, apartenentei etnice, originii nationale sau sociale, religiei, optiunilor politice sau antipatiei personale;
c) prin īngrijiri de sanatate se īntelege serviciile medicale, serviciile comunitare si serviciile conexe actului medical;
d) prin interventie medicala se īntelege orice examinare, tratament sau alt act medical īn scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;
e) prin īngrijiri terminale se īntelege īngrijirile acordate unui pacient cu mijloacele de tratament disponibile, atunci cānd nu mai este posibila īmbunatatirea prognozei fatale a starii de boala, precum si īngrijirile acordate īn apropierea decesului.
ART. 2
Pacientii au dreptul la īngrijiri medicale de cea mai īnalta calitate de care societatea dispune, īn conformitate cu resursele umane, financiare si materiale.
ART. 3
Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare.

CAP. 2
Dreptul pacientului la informatia medicala

ART. 4
Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul de a le utiliza.
ART. 5
(1) Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identitatii si statutului profesional al furnizorilor de servicii de sanatate.
(2) Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor si obiceiurilor pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii.
ART. 6
Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.
ART. 7
Pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat īn cazul īn care informatiile prezentate de catre medic i-ar cauza suferinta.
ART. 8
Informatiile se aduc la cunostinta pacientului īntr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; īn cazul īn care pacientul nu cunoaste limba romāna, informatiile i se aduc la cunostinta īn limba materna ori īn limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare.

ART. 9
Pacientul are dreptul de a cere īn mod expres sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata īn locul sau.
ART. 10
Rudele si prietenii pacientului pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, cu acordul pacientului.
ART. 11
Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.
ART. 12
Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si īngrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.

CAP. 3
Consimtamāntul pacientului privind interventia medicala

ART. 13
Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumāndu-si, īn scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.
ART. 14
Cānd pacientul nu īsi poate exprima vointa, dar este necesara o interventie medicala de urgenta, personalul medical are dreptul sa deduca acordul pacientului dintr-o exprimare anterioara a vointei acestuia.
ART. 15
Īn cazul īn care pacientul necesita o interventie medicala de urgenta, consimtamāntul reprezentantului legal nu mai este necesar.
ART. 16
Īn cazul īn care se cere consimtamāntul reprezentantului legal, pacientul trebuie sa fie implicat īn procesul de luare a deciziei atāt cāt permite capacitatea lui de īntelegere.
ART. 17
(1) Īn cazul īn care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este īn interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa īsi dea consimtamāntul, decizia este declinata unei comisii de arbitraj de specialitate.
(2) Comisia de arbitraj este constituita din 3 medici pentru pacientii internati īn spitale si din 2 medici pentru pacientii din ambulator.
ART. 18
Consimtamāntul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, pastrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, īn vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.
ART. 19
Consimtamāntul pacientului este obligatoriu īn cazul participarii sale īn īnvatamāntul medical clinic si la cercetarea stiintifica. Nu pot fi folosite pentru cercetare stiintifica persoanele care nu sunt capabile sa īsi exprime vointa, cu exceptia obtinerii consimtamāntului de la reprezentantul legal si daca cercetarea este facuta si īn interesul pacientului.
ART. 20
Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat īntr-o unitate medicala fara consimtamāntul sau, cu exceptia cazurilor īn care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului si evitarii suspectarii unei culpe medicale.

CAP. 4
Dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului

ART. 21
Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.
ART. 22
Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai īn cazul īn care pacientul īsi da consimtamāntul explicit sau daca legea o cere īn mod expres.
ART. 23
Īn cazul īn care informatiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditati, implicati īn tratamentul pacientului, acordarea consimtamāntului nu mai este obligatorie.
ART. 24
Pacientul are acces la datele medicale personale.
ART. 25
(1) Orice amestec īn viata privata, familiala a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor īn care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori īngrijirile acordate si numai cu consimtamāntul pacientului.
(2) Sunt considerate exceptii cazurile īn care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica.

CAP. 5
Drepturile pacientului īn domeniul reproducerii

ART. 26
Dreptul femeii la viata prevaleaza īn cazul īn care sarcina reprezinta un factor de risc major si imediat pentru viata mamei.
ART. 27
Pacientul are dreptul la informatii, educatie si servicii necesare dezvoltarii unei vieti sexuale normale si sanatatii reproducerii, fara nici o discriminare.
ART. 28
(1) Dreptul femeii de a hotarī daca sa aiba sau nu copii este garantat, cu exceptia cazului prevazut la art. 26.
(2) Pacientul, prin serviciile de sanatate, are dreptul sa aleaga cele mai sigure metode privind sanatatea reproducerii.
(3) Orice pacient are dreptul la metode de planificare familiala eficiente si lipsite de riscuri.

CAP. 6
Drepturile pacientului la tratament si īngrijiri medicale

ART. 29
(1) Īn cazul īn care furnizorii sunt obligati sa recurga la selectarea pacientilor pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile īn numar limitat, selectarea se face numai pe baza criteriilor medicale.
(2) Criteriile medicale privind selectarea pacientilor pentru anumite tipuri de tratament se elaboreaza de catre Ministerul Sanatatii si Familiei īn termen de 30 de zile de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi si se aduc la cunostinta publicului.
ART. 30
(1) Interventiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai daca exista conditiile de dotare necesare si personal acreditat.
(2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) cazurile de urgenta aparute īn situatii extreme.
ART. 31
Pacientul are dreptul la īngrijiri terminale pentru a putea muri īn demnitate.
ART. 32
Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material si de sfaturi pe tot parcursul īngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, īn masura posibilitatilor, mediul de īngrijire si tratament va fi creat cāt mai aproape de cel familial.
ART. 33
Pacientul internat are dreptul si la servicii medicale acordate de catre un medic acreditat din afara spitalului.
ART. 34
(1) Personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare nu are dreptul sa supuna pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa īl recompenseze altfel decāt prevad reglementarile de plata legale din cadrul unitatii respective.
(2) Pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost īngrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii.
ART. 35
(1) Pacientul are dreptul la īngrijiri medicale continue pāna la ameliorarea starii sale de sanatate sau pāna la vindecare.
(2) Continuitatea īngrijirilor se asigura prin colaborarea si parteneriatul dintre diferitele unitati medicale publice si nepublice, spitalicesti si ambulatorii, de specialitate sau de medicina generala, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat. Dupa externare pacientii au dreptul la serviciile comunitare disponibile.
ART. 36
Pacientul are dreptul sa beneficieze de asistenta medicala de urgenta, de asistenta stomatologica de urgenta si de servicii farmaceutice, īn program continuu.

CAP. 7
Sanctiuni

ART. 37
Nerespectarea de catre personalul medico-sanitar a confidentialitatii datelor despre pacient si a confidentialitatii actului medical, precum si a celorlalte drepturi ale pacientului prevazute īn prezenta lege atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, contraventionala sau penala, conform prevederilor legale.

CAP. 8
Dispozitii tranzitorii si finale

ART. 38
(1) Autoritatile sanitare dau publicitatii, anual, rapoarte asupra respectarii drepturilor pacientului, īn care se compara situatiile din diferite regiuni ale tarii, precum si situatia existenta cu una optima.
(2) Furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa afiseze la loc vizibil standardele proprii īn conformitate cu normele de aplicare a legii.
(3) Īn termen de 90 de zile de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi, Ministerul Sanatatii si Familiei elaboreaza normele de aplicare a acesteia, care se publica īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.
ART. 39
Prezenta lege intra īn vigoare la 30 de zile de la data publicarii īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.
ART. 40
La data intrarii īn vigoare a prezentei legi se abroga art. 78, 108 si 124 din Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sanatatii populatiei, publicata īn Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54 din 10 iulie 1978, precum si orice alte dispozitii contrare.

Aceasta lege a fost adoptata de Senat īn sedinta din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romāniei.

PRESEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor īn sedinta din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romāniei.

p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
VIOREL HREBENCIUC